Pracownia Kulinarna

Formy zajęć:

  • planowanie posiłków, wykonywanie zakupów,
  • nauka estetycznego nakrywania i podawania do stołu,
  • obsługa zmywarki i innych urządzeń AGD,
  • przyrządzanie posiłków,
  • poznanie nowych przepisów kulinarnych,
  • pieczenie ciast,
  • przygotowywanie napojów i deserów

 

Celem pracowni kulinarnej jest:

  •  kształtowanie gospodarności i oszczędności,
  • zapoznanie i przestrzeganie postaw racjonalnego żywienia:składniki pokarmowe i ich rola w organizmie, produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych i ich wartość energetyczna, znaczenie częstotliwości i regularności spożywania posiłków,
  • poznawanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole podczas posiłku, zapoznanie z zasadami estetyki tj. przygotowywania potraw, podawania potraw, jedzenia potraw,
  • mycie naczyń i porządkowanie, ekonomiczne używanie środków czystościowych, zachowywanie czystości i higieny podczas pracy
  • doskonalenie umiejętności przestrzegania zasad higieny osobistej i bezpieczeństwa pracy,

Zajęcia te uczą podopiecznych samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych.Zajęcia kulinarne to również satysfakcjonująca droga rozwijania poczucia własnej wartości, kształtowania pozytywnych relacji. Uczestnictwo w zajęciach poprawia nastrój, uczy zaradności życiowej potrzebnej w codziennym funkcjonowaniu, rozwija cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz umiejętności współdziałania, wyrabia poczucie estetyki i wyobraźni. Prowadzony z uczestnikami trening kształtuje cechy pożądane w relacjach społecznych takich jak współpraca, odpowiedzialność.